1

ANY DE GUERRA

"La primera víctima d’un conflicte és la veritat”

Hiram W. Johnson

MAPA D'ACTUALITAT

Mapa de l'actualitat del conflicte entre Ucraïna i Russia.

L'INICI

Matinada del 24 de febrer del 2022, Vladimir Putin anuncia que ha pres la decisió de llançar una operació militar a l’est d’Ucraïna amb l’objectiu de “desmilitaritzar i desnazificar Ucraïna”. Rússia feia un pas més enllà, després d’anys de tensió amb el país fronterer al envair el Donbàs. Una decisió que acabaria desembocant en la guerra ruso-ucraniana.





“El seu objectiu és protegir les persones que han estat objecte d’assetjament i genocidi per part del règim del Kíev durant vuit anys, i per això ho farem. Lluitar la desmilitarització i la desnazificació d’Ucraïna, i també portar davant la justícia els que van cometre nombrosos crims sagnants contra civils, inclosos els ciutadans de la Federació Russa”.

IMPLICACIONS EU

Tot i que la guerra impliqui geogràficament només a dos països, les conseqüències d’aquesta van molt més enllà. A Europa, la principal implicació d’aquesta s’ha vist reflectida en el gas, sobretot en aquells països més dependents. Optant així per reduir radicalment les importacions d'energia provinent de Rússia. Tanmateix, aquestes mesures no han pogut frenar la pujada continuada del preu del petroli al llarg d’aquest any.
El motiu pel qual EU s’ha vist més afectada que els Estats Units, es deu, per una banda, a la dependència de Rússia per al subministrament d’energia que exporta, segons Reuters, aproximadament 43,3% del gas mundial. D’aquest percentatge un 72% es ven a les principals potències europees principalment, Alemanya, Polònia i Itàlia.
Per altra banda, les interrupcions en les cadenes de subministrament i l’augment del cost de les matèries primeres, ha fet pujar el preu dels aliments, així com d’altres béns i serveis bàsics.
La guerra ha provocat que Europa abandoni els problemes econòmics que ja existien derivats de la pandèmia, per abordar-ne de nous. Veient-se així immersa en una crisi econòmica per tercera vegada en els s. XXI (2008 crisis financera i econòmica, 2019 pandèmia Covid-19).

Aliança Rússia - Xina

Però Europa no ha estat l’única afectada sinó que Rússia també n’ha patit les conseqüències malgrat haver reunit provisions tant econòmiques com alimentàries abans de començar la guerra. Així, s’ha pogut veure un descens en el preu del ruble rus i l'èxode de diverses empreses internacionals com Ikea, McDonald’s o Visa i Mastercard. Un fet que l’ha convertit en cada cop més dependent de la Xina.

El paper dels
mitjans de comunicació

Qui també han jugat un paper fonamental al llarg d’aquest darrer any són els mitjans de comunicació. I és que com deia Hiram W. Johnson: “La primera víctima d’un conflicte és la veritat”. Com és habitual, amb l’esclat de la guerra els mitjans de comunicació van acudir en massa a Ucraïna, Rússia i Polònia. I amb aquest escenari al davant, tots dos bàndols s’ho han fet venir bé per espémer al màxim els diferents canals de comunicació possibles. Vam veure a l’inici de la guerra l’auge de la sèrie on havia participat Zelenski com a actor i ara fa unes setmanes l’os rus Txeburaixka arrasava a les taquilles de Rússia apareixent fins i tot en l’uniforme d’alguns soldats.


Ucraïna:


TikTok, Instagram, Facebook, Twitter o els mitjans de comunicació convencionals s’han convertit en les plataformes de propaganda. Amb un passat d’actor i com a creador d’una productora audiovisual el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski ha sabut com jugar les cartes per fer-se veure i escoltar arreu del món. Però no només el seu president ha recorregut a aquests canals; els mateixos ciutadans i soldats han seguit el seu exemple posant de manifest el dubte d’on s’havien de traçar la línia entre el sensacionalisme i la informació. Encenent, un cop més, el debat de quina responsabilitat han de tenir les plataformes respecte al contingut que es publica.


Rússia:


Conscients del gran poder dels mitjans, Rússia no va dubtar ni un instant a censurar, a principis de març, TV Rain, l’única cadena de televisió que encara era independent del Kremlin. En la mateixa línia, a principis de març també, el Parlament rus aprovava una llei contra les informacions que considerava falses i que afectava de ple els periodistes estrangers. La llei en qüestió, preveia penes de fins a 15 anys de presó per aquells que difonguessin notícies sobre les forces armades russes que el Kremlin pogués considerar falses.
Un moviment que des d’Occident es copiava quan el mes de març el Tribunal General de la Unió Europea prohibia les emissions dels canals russos Russia Today i Sputnik. Una decisió que justificava dient que Moscou utilitzava aquests canals per fer propaganda i justificar la invasió a Ucraïna.
El gegant soviètic responia a aquesta censura tal com explicava el regulador rus de les comunicacions, Roskomnadzor, bloquejant l’accés en tot el territori a Facebook i Twitter. En la mateixa línia, els articles publicats en els portals informatius que parlaven sobre la guerra també passaven aquesta censura digital.
Una guerra de la desinformació en la qual els mitjans han estat usats com titelles i els que més hi ha perdut són els ciutadans.


Futur

En els últims mesos s’havia vist una desescalada de l’ofensiva russa, el fracàs de l’atac llampec, el suport per part de les potències internacionals, i el cansament comencen a passar factura a Rússia que no ha trobat altra sortida que recórrer a l’amenaça de les armes nuclears. Ho ha fet en suspendre el pacte, New Start, que tenia amb els EUA pel control de les armes nuclears.
Tot i això, com s’ha vist reflectit en l’Assemblea General de l’ONU d’aquest dijous a Nova York, encara hi ha països que donen suport a Rússia. Un fet que s’ha vist reflectit en les votacions per la fi de la guerra: 141 a favor, 7 països en contra i 32 països s’han abstingut. Tant Xina com Índia, han optat per abstenir-se seguint la mateixa línia que han manifestat al llarg d’aquest any. Tanmateix, a efectes pràctics la transcendència d’aquesta votació és poca, però sí que reflecteix la posició del món un any després de l’esclat de la guerra.
El futur clarament és incert, ara bé una cosa sí que està clara, encara queda un llarg camí per arribar a un acord de pau.

GALERIA D'IMATGES

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

Tranding Foto:Pexels

EIX CRONOLÒGIC

2014 - Conflicte de Crimea



La història comença fa nou anys. Ens remuntem al febrer del 2014 quan Rússia envia milers de soldats addicionals a les bases que tenia a Crimea arran del Tractat de Partició de 1997. Una invasió que els líders prorussos justifiquen dient que han de protegir els habitants de Crimea dels "extremistes" que havien agafat el poder a Kíiv i que amenaçaven el dret a parlar en rus a la regió.

16 de març s'organitza un referèndum (que des d'occident i Ucraïna es titllar d'il·legal) on es pregunta als ciutadans si volen que la república autònoma de Crimea s'uneixi a Rússia. Segons els funcionaris locals, el 95,5% vota a favor d'unir-se a Rússia. Dos dies després, el 18 de març Putin oficialitza la invasió firmant un projecte de llei que incropora Crimea a la Federació Russa.

2014 - Conflicte de Crimea



La notícia de l'annexió rep una condemna internacional, ja que el 1994 Rússia havia firmat amb el Regne Unit i EUA el memoràndum de Budapest per respectar les fronteres d'Ucraïna i no amenaçar-les amb força. Un acord que es trenca amb la invasió.

A arran d'això ens remuntem a l'1 de febrer de 2022. Putin acusa Occident d'ignorar les preocupacions sobre la seguretat de Rússia després que des d’Estats Units no es garantitzés que Ucraïna no s'uniria a l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN).




Imatge:Bülent Doruk, Agencia Anadolu

2021 - Rússia comença a emetre unes demandes als EEUU i OTAN



Les emet a través de 2 esborranys denominats garanties de seguretat en els quals s'incloïa una promesa legalment vinculant que Ucraïna no s’incorporaria a l’OTAN, així com una reducció de l’armament nuclear de l’OTAN i del material militar estacionat a Europa de l’Est. Unes demandes que s’allargaran fins el febrer del 2021 quan esclati la guerra.



Febrer (2022) - Inici del conflicte



El 24 de febrer, Vladimir Putin va anunciar a la matinada, l’inici de “l’operació militar especial” a Ucraïna. Volodímir Zelenski va respondre desafiant declarant la llei marcial i animant a la mobilització general. El 25, les tropes russes ja avançaven pel nord, est i sud.



Una mujer llora junto a su casa tras un bombardeo en Kiev. El Ejército ruso carga contra infraestructuras civiles para forzar al presidente ucranio, Volodímir Zelenski, a negociar y a capitular.EMILIO MORENATTI (AP)

Març (2022)- Moscou intenta prendre Kiev



Moscou continua enviant tropes a la capital ucraïnesa, amb un intent de prendre-la. A la vegada, al sud del país, el front avança cap a la província de Crimea (annexionada per Rússia l’any 2014).
El 8 de març, arriba el primer paquet d’ajudes per a Ucraïna des d’Estats Units, amb un total de 13.600 milions de dòlars, destinats tant a material de guerra com a suport per als refugiats (uns 3,7 milions de persones).
També destaca aquest mes pels atacs a civils, amb un total de 335 morts, amb dos atacs a la frontera amb Polònia i el segon, al teatre Mariúpol.
El 25 de març comença una segona fase de la guerra, Rússia afirma el seu interés en controlar els territoris de l’est (Donetsk i Lugansk). Alhora que Kíiv intenta recuperar els territoris del nord i sud en una contraofensiva.


Abril (2022) - La Unió Europea sanciona a Rússia



A pocs quilòmetres de la capital, es descobreixen centenars de cadàvers de civils, l’existència de fosses comunes, tortures, violacions i assassinats per part de Rússia.
7 d’abril l’Assemblea General de les Nacions Unides acorda suspendre Rússia del Consell de Drets Humans. A la vegada que es doblen les sancions, prohibint la importació de carbó.
A finals de mes les tropes russes aconsegueixen dominar Mariúpol, però els marines ucraïnesos atrinxerats en una negativa a lliurar la ciutat.



Una hilera de tanques ucranios cerca de la ciudad Severodonetsk. ZURAB KURTSIKIDZE (EFE)

Maig (2022) - Moscou agafa el control de Severodonetsk



El 4 de maig, la Comissió Europea dobla altre cop les sancions contra Rússia. Per altre costat, Ucraïna limita el flux de gas a Europa a través de gasoductes.
El 18 de maig, la Comissió Europea anuncia un pla de 200.000 milions d’euros per a aconseguir la independència energètica dels combustibles russos en un termini de cinc anys.
L’altre fet destacat del mes de maig és l’inici de la batalla per controlar Severodonetsk a Lugansk. Moscou finalment anuncia el control total de la ciutat.



Imatge:Zurab Kurtsikidze (EFE)

Juny (2022) - OTAN suggereix a Ucraïna renunciar a part del territori



El 13 de juny, Jens Stoltenberg (secretari general de l’OTAN), proposa a Ucraïna renunciar a part del control del territori per recuperar la pau.
Rússia per un cantó, retalla en un 40% el subministrament de gas a Europa i endarrereix el pagament del deute exterior (de 100 milions de dòlars).
Per altre cantó, l’OTAN va confirmar que augmentaria les forces de combat fina a 300.000 soldats.



Imatge:Kenzo Triboullard

Juliol (2022) - Rússia desvia l’objectiu inicial pel qual havia iniciat la guerra



Moscou anuncia, en una entrevista de premsa, que l’objectiu que s’havia plantejat a l’inici de la guerra ha canviat; Dominar les regions orientals de Lugansk i Donetsk.
Rússia per un cantó, retalla en un 40% el subministrament de gas a Europa i endarrereix el pagament del deute exterior (de 100 milions de dòlars).
Arriba també el primer acord entre Rússia i Ucraïna, després de mesos de guerra, que negocien el transport de gra a través del Mar Negre.



Imatge:Hannibal Hanschke

Agost (2022) - L’OTAN adverteix sobre les conseqüències de l’amenaça a la central de Zaporizhia



El comando sud d’Ucraïna va informar de la destrucció de desenes de llançacoets i tancs . També Crimea es veu afectada per explosions que causen l’incendi d’un dipòsit de municions russes.
El 18 d’agost, el secretari de l’ONU (António Guterres), adverteix dels greus problemes que podria causar una explosió a la central de Zaporizhia, que prèviament havia estat amenaçada per ambdós costats.



Imatge:Oleg Petrasyuk

Setembre (2022) - Es realitzen referèndums a les regions de Donetsk, Lugansk, Xerson i Zaporizhia



Rússia reprèn poblacions a l’est alhora que Putin anuncia la mobilització dels ciutadans a la guerra, cosa que genera el terror a part de la població ucraïnesa ja que tem ser obligada a combatre a la guerra.
El 23 de setembre es realitzen quatre referèndums organitzats per Moscou a les regions de Donetsk, Lugansk, Xerson i Zaporizhia, per tal de discutir l’adhesió de les regions a Rússia. Des de Occident aquests es van considerar il·legals.
A finals de mes, Putin anuncia que aquestes regions serien annexades a Rússia, fet que Occident considera com a annexions forçades, després de repetides denúncies d’ucraïnesos que asseguren haver estats obligats a votar.

Octubre (2022) - Ambdós costats ataquen amb força



El 8 d’octubre va tenir lloc una explosió al pont de Crimea que connecta Rússia amb el territori annexat el 2014 i reclamat per Ucraïna. El 10 d’octubre, continuen els atacs, Rússia va contra l'infrastructural energètica d’Ucraïna.



Novembre (2022) - L'objectiu rus són les infraestructures ucraïneses



El 15 de novembre, sorprèn l’impacte d’un míssil en territori polonès que va deixar dues morts. Les investigacions al respecte es duen a terme per Polònia i els Estats Units, conclouen que ha estat un error de les tropes ucraïneses.
Cap a finals de més, els atacs des de Moscou són dirigits a infraestructures ucraïneses, que es veuen obligats a tancar quatre centrals nuclears.



Desembre (2022) - Zelenski acusa a Rússia d’atacar els civils per “pur plaer”



Les tropes ucraïneses llencen una ofensiva per a recuperar la ciutat de Melitopol (regió de Zaporizhia). Per l’altre bàndol, Rússia acusa a Kiev d’atacs amb dron als aeròdroms militars més importants per a l'aviació RUSSA, Riazán i Sarátov. S’encrueix la guerra, amb atacs massius per part de Rússia .
Zelenski, al capdavant d’Ucraïna, denuncia que Rússia ataca “per plaer” a la població, després d’un atac rus a Jerson, que va acabar amb la vida de set persones. Dies després d’aquestes acusacions, Putin afirma estar disposat a iniciar un diàleg amb Ucraïna, encara que Zelenski ho dubta. Basant-se en els fets.
A finals d’any la guerra deixa 7,8 milions de persones refugiades i milers de ciutats i llars destruïdes. A l’altre costat, Rússia pateix per la seva economia, que afecten directament els seus habitants, el `preu del combustible a Europa i també ha influït en un augment de la inflació que amenaça la seguretat alimentària de molts altres països.

Programació i Disseny Web: Maria Masip i Gerard Sarri
Recerca d'informació: Aina Ruiz i Asier Chaves